Ems blogg

Ems blogg

Löst tyckande väl underbyggt av fakta.

Someone must be interested in how I feel, just because I'm here, just because I'm real. (Ani Difranco)

Den eviga grannfejden - tvättstugan

Mitt hemPosted by Em 2010-02-21 08:35

"Lämna alltid tvättstugan som du själv vill finna den!" står det på väggen i vår tvättstuga. Jag blir mer och mer skeptisk till uppmaningen, då jag och mina grannar uppenbarligen inte har samma önskemål om hur vi vill finna tvättstugan. Jag vill till exempel inte att den som tvättade före mej ska ha förberett och fyllt på tvättmedel åt mej. Det känns lite vanskligt att tvätta mina dyra dansdräkter i supplex med mängder av tvättmedel, som kanske innehåller blekmedel och mjukmedel och jag vet inte allt. Att finna tvättmedelsfacken fulla när jag kommer till tvättstugan innebär alltså att jag måste börja med en rejäl städning. Men vad vet jag? Nästa person kanske blir jättebesviken för att jag inte har fyllt på tvättmedel?`

En mer rättvis uppmaning skulle alltså vara: "Lämna alltid tvättstugan som du själv fann den!" Om den uppmaningen hade följts från början skulle tvättstugan fortfarande vara i nyskick. Det skulle stämma ganska bra åtminstone med mina önskemål om hur jag vill finna den.

  • Comments(5)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by elin 2010-02-24 21:19

sv: Ja.. jag är nog egentligen väldigt fördomsfull när det kommer till svensk folkdans. Vi får väl se när det kan ändras, jag har en väl inristad bild at skuttiga tanter i stora klänningar på näthinnan, och det är svårt att suddat ut. Men det var verkligen synd att julgransplundringen inte blev av, jag såg fram emot det! :D

Posted by Em 2010-02-21 18:35

Mamma: Där tror jag att du har en stor poäng. I krissituationer - stora som små - blir folk ofta både snällare och mer sociala. Men! i tvättstugan är vi väldigt anonyma. Även om det går att se på listan vem det var som var där före bär det emot att ringa på och säga: "Kan du vara snäll och inte fylla på tvättmedel i facken på tvättmaskinen innan jag ska tvätta nästa gång?" Jag vet inte, men det känns liksom lite larvigt på något sätt. Och så verkar det vara något med just tvättstugor - vilket hus har en konfliktfri sådan?

Posted by mamma 2010-02-21 16:24

Det är väl tusan att vi inte kan komma överens om regler i en tvättstuga. Och varför lappar? Vet vi inte vilka som bor i huset? Ett samtal går ju också bra. Men det är inte så lätt som det verkar. I Jönköping har snöfallet lockat fram hjälpsamhet och förståelse. Här sträcker folk ut sin hand när någon inte kommer över snövallar och samtalen går heta medans snön skottas från parkeringsplatser. Kanske föder lagom med otrygghet lagom med medmänsklighet.

Kram

Posted by Em 2010-02-21 15:07

Japp, det är det! Jag hade det i Piteå och det är värt mycket. Men jag måste också säga att jag har bott på ställen med mycket fräscha, funktionella och välskötta tvättstugor - och motsatsen.

Posted by Innie 2010-02-21 11:42

...och ibland får jag verkligen svart på vitt vilken oändlig lyx det är att ha både tvättmaskin och torktumlare i lägenheten ...