Ems blogg

Ems blogg

Löst tyckande väl underbyggt av fakta.

Someone must be interested in how I feel, just because I'm here, just because I'm real. (Ani Difranco)

Segregerade stadsdelar

SpråketPosted by Em 2009-05-06 09:12

Igår hörde jag ett inslag på radio, som handlade om att skolor i "segregerade stadsdelar" borde få mer pengar än skolor i stadsdelar där elevernas föräldrar har hög inkomst.* Bortsett från den fördelningspolitiska aspekten är det sagda ett intressant språkligt fenomen. En "segregerad stadsdel", framkom det, är en stadsdel med hög andel nysvenskar/invandrare/personer med utländsk bakgrund. Stadsdelar med majoriteten höginkomsttagare är alltså inte segregerade. Hur kommer det sej?

Jag åker tunnelbanans blå linje för att komma hem. Jag stiger oftast av i Sundbybergs centrum. Av dem som sitter kvar efter min hållplats är ett litet fåtal ljushyade/blonda/ljusögda. Resten av dessa kliver av i Duvbo.** Alla med mörk hy, svart hår, slöja, knytnävsskägg och/eller övriga "osvenska" attribut åker vidare mot Rissne, Rinkeby, Tensta, Hjulsta. Vi kan dra slutsatsen att Sundbyberg inte är segregerat, trots att det finns en nationalitet som är starkt dominerande. Hjulsta däremot, där endast 1-2% av eleverna i Hjulstaskolan har svenska som modersmål***, kan få det nämnda epitetet. Detta trots att invånarna har sitt ursprung i många olika länder och talar mängder med olika språk.

Mycket intressant. Kan nån förklara det här för mej?

----------------

*Till viss del är det redan så, men talaren ville att det skulle bli ännu större skillnad.

**Nästa hållplats, också i Sundbyberg.

***Uppgift från Hjulstaskolans rektor.

  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Anna Karin 2009-05-12 18:32

Men herregud vilket feltänk. Jag har iofs alltid tänkt på det mer som "Stockholms stadsdelar är segregerade/ Stockholm är segregerat"; en del har bara kritvita människor, andra bara folk med ursprung i andra länder. En enskild stadsdel är aldrig segregerad i sig (eller jo, men bara om det bara bor folk från Iran på gata 1 och bara folk från Skåne på gata 2 osv.)