Ems blogg

Ems blogg

Löst tyckande väl underbyggt av fakta.

Someone must be interested in how I feel, just because I'm here, just because I'm real. (Ani Difranco)

Uppoffringar

MiljöPosted by Em 2009-03-28 09:46

Ikväll är det Earth Hour. Då ska vi alla släcka våra lampor under en timme så vi med gott samvete kan slösa med el resten av tiden. Naturligtvis kommer den timmen inte ha någon större inverkan på klimatförändringarna. Som jag ser det är det en manifestation som visar att vi är beredda att göra uppoffringar för att rädda planeten. Det är dock en schimär. Vi är inte beredda att göra särskilt stora uppoffringar. Jag hörde till exempel några av mina kollegor prata om Earth Hour i lärarrummet igår. De ville delta, men Fotbollen börjar ju mitt i den där timmen! Lösningen fick bli att släcka alla lampor, men låta tv:n vara på. Jag menar inte att döma folk som gillar fotboll. Hade jag haft en tv och exempelvis Eurovisionens tävling för unga dansare hade visats under Earth Hour hade jag också suttit bänkad. Ikväll ska jag istället gå på Dansens Hus och risken att jag åker eldriven tunnelbana under den elfria timmen är därför ganska stor.

Kontentan är att vi - folk i allmänhet - inte är vidare beredda på att faktiskt göra förändringar i vår livsstil. Vi är inte beredda att offra något vi gillar, en lyx, ett previlegium, ens för en timme. Därför - och av principiella skäl - kan det inte vara den enskilda individens ansvar att välja att leva miljövänligt. Jorden räddas inte genom enskilda personers välvilja utan av internationella politiska beslut och överenskommelser.

Så det så.

  • Comments(4)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by mamma 2009-03-31 08:26

Hej! Nu försvann min kommentar igen!

Jo jag tror att den timmen hade stor betydelse. Inte för att spara energi men som en manifestation. Stora delar av världen deltog och diskussioner fördes om energiförsörjning i rum där det annars adrig diskuteras sådana frågor. Människor visade att de ville förändring.

Det har ingen stor beydelse för världen att jag väljer att äta vegetariskt, eller att jag handlar krav-märkt, eller cyklar istället för att åka bil....osv, osv. Men för mig har det betydelse att på något sätt markera att jag vill förändring. Droppen urholkar stenen det går långsamt men det går.

Ett släckt Peking är mäktigt och ett upplyst stadshus i Stockholm är en skam!

Posted by Anna Karin 2009-03-30 18:17

Och sen - hur gör man med spisen? Min var inte på, men den har digitalklocka som lyser om man inte drar ut kontakten, och jag vet inte hur man gör det eller om vi ens får flytta på den. Eller kylskåpet? Naturligtvis ska det inte vara individens ansvar.

Posted by P 2009-03-29 14:22

Det var lätt för mig då jag inte var hemma utan satt i en bil (dock än mindre miljövänligt kanske)

Jag tänker att en sån här grej bör kommuner och större företag haka på och inte bara sikta in sig på privatpersoner. Visst, tillsammans kan man åstadkomma något men jag tror mer på större instanser som gör saker än enskilda. Men det vore ju grymt coolt om verkligen typ alla släckte ner (allt, då inkl datorer). Det vore verkligen coolt. Någongång kanske det faktiskt blir så.

Posted by Sara (sigurt.devote.se) 2009-03-28 10:49

Visserligen står det överallt att det endast är lamporna som ska vara släckta. TVn får tydligen stå på, och bloggare uppmanas blogga under tiden de har sina lampor släckta. Jag tycker att det är en smula paradoxalt. Släcka lamporna i en timma kan väl alla göra, det är att avstå från el helt och hållet som kan bli ett litet problem för vissa som inte vill avstå från den lyxen. Jag hade planerat att tända ljus och spela sällskapsspel med mina föräldrar och min pojkvän ikväll. Men min pappa vill så väldigt gärna se fotbollen, och hävdar att TVn får stå på under Earth hour. Och eftersom det är mina föräldrar som äger huset (dessutom har de ju en fri vilja) så kan jag inte hindra dem. Själv tror jag inte att det hela har någon som helst effekt om vi inte stänger av elen helt under den tiden, och visar att vi faktiskt är beredda att missa fotbollen/robinsson/vad-det-nu-kan-vara för att visa ett ställningstagande i miljöfrågan.