Ems blogg

Ems blogg

Löst tyckande väl underbyggt av fakta.

Someone must be interested in how I feel, just because I'm here, just because I'm real. (Ani Difranco)

Tre timmar i trapphuset

Speciella vardagarPosted by Emelie 2007-02-06 20:10

Nu har jag haft två dar vfu. Det är verkligen jätteintressant. Petra (min handledare) jobbar verkligen på andra sätt än jag har sett tidigare och jag tycker det hon verkar tänka på ett synnerligen bra vis. Eleverna är väldigt kreativa och det är helt klart Petra som lockar fram det hos dem. Hon har en sån tillit till elevernas förmåga - och till min förmåga. Det känns jätteskönt och gör att jag kan slappna av och vara precis så där superbra, som när jag är som bäst. Idag hade jag uppvärmningsklass med danstvåorna och sen körde jag en liknande uppvärmning med bildelever, som hade estetisk orientering.

När jag kom hem, var ingen hemma och jag har ingen nyckel. Det förstörde hela den bra känslan av den här dan. :( Jag satt i trapphuset och planerade morgondagens lektion och skrev vykort till mina tyska släktingar. Sen gick jag en promenad och tittade i Sturegallerian och det var ju en upplevelse i sej. Jag började nästan skratta, när jag tittade på en prislapp på en blus, som kunde varit köpt på Åhléns. Sen gick jag hem och väntade lite till. Precis när jag hade gett upp och bestämt mej för att försöka ringa Kotten från en telefonkiosk (mobilbatteriet var förstås slut), kom Erik hem och jag blev insläppt.

Nu måste jag planera färdigt för imorgon (typ välja musik) och det känner jag inte alls för. Skulle bara vilja gå och lägga mej och bli varm igen. Kanske borde ta ett bad. Ja, det vore skönt. Men först planering.

  • Comments(0)//emsblogg.qaw.se/#post80

Intensiv helg

Speciella vardagarPosted by Emelie 2007-02-04 21:33

I torsdags fick jag reda på dom flesta av mina betyg. Till största delen var det som jag förväntat mej, men jag blev besviken över mitt betyg i modern. Det var inte så bra som jag ärligt trodde.

På torsdagkvällen var jag på Forsythes premiär i Hellerau. Det var så där. Hade svårt att koncentrera mej pga den förestående resan och dansen fångade mej inte helt. Dåligt musikval, tycker jag oxå. Dansarna var förstås helt briljanta, som vanligt, men briljans räcker inte för mej.

I fredags morse åkte jag och Kotten till Berlin. Renate mötte oss och tog med oss på minisajtsing. Sen åkte vi hem, Hans-Peter kom dit och jag gjorde en mumsig gryta, som alla uppskattade. Renate vågade inte laga något den här gången. Det första hon berättade för Kotten var hur jag hade dissat hennes jordgubbstårta i somras. *pinsamt* Men det gjorde inget. Hon är så himla rolig. 72 år, pensionerad operasångerska och nyfiken på allt. Hon älskar att köra bil (gärna snabbt), fotar glatt med sin digitalkamera, läser in bilderna i datorn, går engelskakurs och blir fascinerad och road av musik som Kottens. Helt underbar! Hans-Peter var mer skeptisk. Riktig musik ska ju spelas av riktiga instrument. Och hur förklarar en sån som jag vad hen sysslar med, när lyssnaren tror att modern dans är revybalett? Men han är stillsam och fin och trivsam att prata med.

På lördagen tog Renate oss på biltur i Berlin, kort påhälsning hos hennes svärson Horst och sen iväg till flygplatsen. Där lyckades hon lura till sej en gratis parkeringsplats, genom att säga till ordningsvakten att vi inte kunde nån tyska, utan behövde hennes hjälp. Hm.

Väl i Sverige åkte vi hem till Erik, dumpade våra väskor, blev bjudna på linsgryta och åkte vidare till Hässelby och Kristers inflyttningsfest. Den var i totalt kaos, men det var trevligt (och enda chansen) att träffa Krister. Några andra Pite-människor var oxå där och var trevligare än vanligt.

Idag sov vi läääänge, åt låååång frukost och åkte iväg för att kolla var skolan ligger, som jag ska göra vfu på. Det var inte svårt att hitta. Imorn är det dax... Ville fika semla på Naturbageriet, men det var stängt, så vi gjorde misstaget att gå på Hermitage istället. Maten där är oftast en fest, men fikat är alltid en besvikelse.

  • Comments(5)//emsblogg.qaw.se/#post79

Hur tusan tänker dom?

MiljöPosted by Emelie 2007-02-04 12:26

För ett par år sen eller så föreslog min mamma att det inte borde vara tillåtet att flyga på semester oftare än vart femte år. Jag tycker det är en helt briljant idé. Det skulle såklart vara tillåtet att åka på andra semestrar. Bussresor, tåg, bil, cykel och allt. Men just flyg är så extremt miljöfarligt, att det räcker gott för folk att flyga till Thailand eller Mallorca vart femte år. Att åka och hälsa på släktingar i ett annat land skulle förstås inte räknas in. Det är en helt annan sak, tycker jag.

På samma sätt skulle det gå att reglera affärsresor. Det går ju utmärkt att ha videokonferenser, så businessfolket borde inte behöva flyga omkring över hela världen hela tiden. Ibland är det ju nödvändigt att träffas, men inte varje gång. Kanske skulle det kunna räknas in i företagens utsläppsrätter på nåt sätt.

Och så, just när jag hade börjat utveckla dom här tankarna lite mer, vad får jag höra på Rapport? Jo, att det redan har börjat säljas biljetter till semesterresor i rymden! Det dröjer visserligen ännu några år, innan resenärerna kommer iväg, men än dock. En svensk hade köpt biljett och intervjuades strålande glad av Rapport. Resan tar ca två timmar och rymdturisterna får uppleva fyra minuter i tyngdlöshet. Snacka om slöseri! Ni vet vad jag skrev om Fuglesangs resa (om inte, kolla arkivet). Då kan jag ändå tänka att den typen av resor fyller nån slags funktion, när det gäller forskning, mm. Men det här! Rymdturism! Och att skjuta iväg en raket för en tvåtimmarsresa! För fyra minuter i tyngdlöshet! Jag är mållös. Kan dom inte bara åka till Kiruna och hänga en stund i tyngdlöshetssimulatorn?

  • Comments(3)//emsblogg.qaw.se/#post78

Sverige nästa

Speciella vardagarPosted by Emelie 2007-01-31 22:17

Vad kommer jag egentligen behöva i tre veckor i Sverige? Hur mycket träningskläder går åt? Hur mycket vanliga kläder? Vilka skivor kommer jag ha användning för? Passet, glöm inte passet. Och körkortet. Och studentkortet. Och menskoppen. Shit, den måste jag packa ner direkt... Sådär.

Dagens insikter:
* jag vill alltid ha alla mina skivor och alla mina kläder tillgängliga
* jag borde skaffa en mp3-spelare (det skulle åtminstone lösa problemet med skivorna)
* jag borde inte gnälla på att jag aldrig lär känna nån, när jag aldrig vill gå med på fester och sånt
* män får inte automatiskt vårdnaden om sina barn, ens när faderskapet är fastslaget

Å, jag tror jag går och lägger mej nu. Hoppas jag har nog med ro för att gå och se The Forsythe Company imorgon. Dom har premiär på ett nytt verk i Hellerau. Men då måste jag ha packat klart först!

  • Comments(0)//emsblogg.qaw.se/#post77

Koreografi är min tekopp

Min utbildningPosted by Emelie 2007-01-30 18:31

Jag kanske inte är nån stjärna i balett, men jag rockar i koreografi. Idag var provet. Hela morgonen lyssnade jag på musiken, för att kunna sätta det enda enda stället, där jag verkligen ville va synkad med den. Till slut hade jag lärt mej att känna ungefär hur långt det var.

Vi hade gemensam uppvärmning och sen fick alla chans att dansa igenom sitt solo en gång, innan själva provet började. Jag missade totalt på mitt rep. Kom typ 15 sekunder fel i musiken. Som tur var lyckades jag snika åt mej att köra en gång till. Då satte jag det perfekt. Sen kom provet. Alla fick titta på varandra, vilket kändes mycket bättre än om det bara hade varit lärarna. Jag visste att jag skulle sticka ut, eftersom jag har sett dom andra jobba med sina grejer och sett deras kostym och så, men jag visste inte om det skulle va bra eller dåligt. Dom flesta hade gjort väldigt fina solon. Några dissonanser här och där, men mest harmoniska rörelser, vacker lättlyssnad musik och vackra kläder. Nästan alla hade små älvliknande klänningar. Typisk mej, tänkte jag, att jag alltid måste vara ful. Men jag hade bestämt mej för att verkligen vara jag. Claudia peppade mej. Hon hade oxå gjort en ganska annorlunda grej med dissonans rakt igenom hela solot, märklig musik av Philip Glass och brun polotröja och bruna tajts.

Eftersom mitt solo handlade om mej, ville jag att allt skulle va jag. Jag hade mina vida grå knäjeans (mina favoriter) och t-shirten som jag batikade när jag var 10 år. Håret i sitt mest naturliga rufs. Jag såg ut som en liten pojke, vilket passade med mitt solo om att inte lyckas vara kvinna.

Tyvärr gick det asdåligt. Jag gjorde flera misstag, tappade balansen, vände mej åt fel riktning, var för långsam. Kände mej ganska knäckt efteråt - men det skulle jag inte ha gjort. När jag kom in till Heidi, sa hon att både Herr Meichsner och Herr Biondi verkligen hade gillat mitt solo. Bra rörelser, bra användande av rummet, jättebra musik, bra användande av musiken, väldigt bra närvaro. Tjoho! När jag gick ut därifrån kunde jag inte hindra mitt breda leende. Jag dansade iväg och firade genom att shoppa loss på Mrs Hippie. Så nu har jag bra betyg i koreografi och finfina kläder i garderoben. :)

  • Comments(2)//emsblogg.qaw.se/#post76
Next »