Ems blogg

Ems blogg

Löst tyckande väl underbyggt av fakta.

Someone must be interested in how I feel, just because I'm here, just because I'm real. (Ani Difranco)

Hur tusan tänker dom?

MiljöPosted by Emelie 2007-02-04 12:26

För ett par år sen eller så föreslog min mamma att det inte borde vara tillåtet att flyga på semester oftare än vart femte år. Jag tycker det är en helt briljant idé. Det skulle såklart vara tillåtet att åka på andra semestrar. Bussresor, tåg, bil, cykel och allt. Men just flyg är så extremt miljöfarligt, att det räcker gott för folk att flyga till Thailand eller Mallorca vart femte år. Att åka och hälsa på släktingar i ett annat land skulle förstås inte räknas in. Det är en helt annan sak, tycker jag.

På samma sätt skulle det gå att reglera affärsresor. Det går ju utmärkt att ha videokonferenser, så businessfolket borde inte behöva flyga omkring över hela världen hela tiden. Ibland är det ju nödvändigt att träffas, men inte varje gång. Kanske skulle det kunna räknas in i företagens utsläppsrätter på nåt sätt.

Och så, just när jag hade börjat utveckla dom här tankarna lite mer, vad får jag höra på Rapport? Jo, att det redan har börjat säljas biljetter till semesterresor i rymden! Det dröjer visserligen ännu några år, innan resenärerna kommer iväg, men än dock. En svensk hade köpt biljett och intervjuades strålande glad av Rapport. Resan tar ca två timmar och rymdturisterna får uppleva fyra minuter i tyngdlöshet. Snacka om slöseri! Ni vet vad jag skrev om Fuglesangs resa (om inte, kolla arkivet). Då kan jag ändå tänka att den typen av resor fyller nån slags funktion, när det gäller forskning, mm. Men det här! Rymdturism! Och att skjuta iväg en raket för en tvåtimmarsresa! För fyra minuter i tyngdlöshet! Jag är mållös. Kan dom inte bara åka till Kiruna och hänga en stund i tyngdlöshetssimulatorn?

  • Comments(3)//emsblogg.qaw.se/#post78