Ems blogg

Ems blogg

Löst tyckande väl underbyggt av fakta.

Someone must be interested in how I feel, just because I'm here, just because I'm real. (Ani Difranco)

Nu är det dags att folk blir veganer

Andra åsikterPosted by Em 2009-03-17 09:50

Jag har aldrig aktivt propagerat för veganism, men nu är det ta mej tusan dags. Inte nog med att fåglar plockas levande för våra varma mysiga bolster och jackor. Idag har vi också fått veta att grisar skållas levande på Scans slakterier. Personalen har ”missat” att avliva grisarna innan skållningen. Hur är det möjligt? Har de ingen yrkesstolthet?! Hur kan man missa att avliva djuren innan de kastas i skållkaret? Det är helt oacceptabelt. En sån industri måste bojkottas.

Finns det då inte anledning att tro att det kommer bli bättre nu när missförhållandena har kommit fram? Svaret är nej och jag ska förklara varför. Liknande – och exakt samma – missförhållanden har avslöjats och debatterats tidigare utan förbättring (uppenbarligen). Scan är ett storföretag vars enda mål är att tjäna pengar. Djur slaktas på löpande band och på senare tid har bandhastigheten ökat för att effektivisera produktionen. På samtliga avslöjade slakterier har den effektiviseringen bidragit till ”slarvet” (=djurplågeriet). Så nej, det kommer inte bli bättre.

Lösningen är enkel och den heter konsumentmakt. Sluta köpa kött. Sluta köpa dun. Köp istället: sojaprodukter. Ja, det är dyrt men ju fler som handlar desto billigare blir det. Ja, det har riktats kritik mot sojaodlingens inverkan på miljön, men den mesta sojan som odlas och importeras till Europa äts upp av kor och grisar – trots att de borde äta saker som gräs (särskilt kor). En ko eller en gris äter betydligt mer soja än en människa och därför vore det mer effektivt om sojan gick direkt ner i våra magar istället. Köp också: ytterkläder av hampa, världens bästa material. Hampa är slitstarkt, varmt samt vind- och vattentätt utan impregnering. Odlingen kräver ingen gödning och väldigt lite vatten. Istället för att suga ut näring ur jorden som andra växter återför hampa näring till marken. För extra värme i sängen: yllefilt. Får lämnar mycket små avtryck på miljön. De betar där ändå ingenting kan odlas och de behöver inte dödas eller plågas för att ge bort sin päls. Vill man inte ha en yllefilt kan man ju använda flanellpyjamas istället. Det är varmt.

  • Comments(6)//emsblogg.qaw.se/#post482