Ems blogg

Ems blogg

Löst tyckande väl underbyggt av fakta.

Someone must be interested in how I feel, just because I'm here, just because I'm real. (Ani Difranco)

Lucia

FeminismPosted by Emelie 2006-12-13 20:57

"Så mörk är natten i midvintertid, men se: då nalkas Lucia..."

Eftersom jag började skolan tidigt, var jag uppe innan det fanns några luciatåg att tillgå på internet, så jag fick vänta tills jag kom hem igen, innan jag fick höra några sånger. Svt:s Luciamorgon var repris från förra året, men lika fint för det. När det var slut, bakade vi lussekatter. Degen jäste först inte så bra (verkar vara det allmänna fenomenet i det här köket), så jag blev först lite besviken att det blev så lite. Vi gjorde bara åtta stycken, men sen jäste dom fint på plåten - och i ugnen - så sen hade vi åtta jättekatter. Det gjorde inget. Dom blev fluffiga och goda. Nu har vi mumsat i oss var sin, tillsammans med glögg, spekulatius (tyska pepparkakor), clementiner och julkalendern. *mm*

Bra saker med lucia:
1. Vi firar en fantastiskt modig och egenartad kvinna, som ville ägna sitt liv åt Gud genom att hjälpa dom fattiga. Hon valde att leva helt och hållet efter sin övertygelse och gav inte vika för nån. Det var tydligen så provocerande att regeringen (det var i Italien på 200-talet) satte henne i fängelse och torterade ihjäl henne.

2. Lucias budskap är att det finns hopp om ljus även i det svartaste mörker.

3. Massa levande ljus, vackra sånger (och gärna oxå med kamplust), glögg, lussekatter.

4. Det är fritt från kommersialisering och hysteri (låt det så förbli, snälla).

Dåliga saker med lucia:
1. Skönhetstävlingar. Ännu en anledning för tjejer att konkurrera. Jag vill bara säga: "Alla får vara lucia, det behövs inga tärnor." (Winnerbäck)

2. Folk ser det som en anledning att supa skallen av sej den tolfte. Hör upp!

"Välkommen med ljus i din krona."

  • Comments(0)//emsblogg.qaw.se/#post43