Ems blogg

Ems blogg

Löst tyckande väl underbyggt av fakta.

Someone must be interested in how I feel, just because I'm here, just because I'm real. (Ani Difranco)

Koldioxid är inte den enda faran

MiljöPosted by Em 2008-06-20 20:04
Häromdagen nämnde jag i ett sammanhang att jag försöker vara så miljövänlig jag kan. Jag fick då frågan av en närvarande person, som jag inte känner särskilt väl, vad jag tror om de värmeperioder som har varit före de tidigare istiderna. Det fick mej att tänka på att miljöfrågan (eller miljöfrågorna kanske jag ska säga) har blivit synonym(a) med klimatfrågan. Miljöförstöring = klimatpåverkan, låter det som. Så är det ju inte. Det är alldeles för mycket tal om koldioxidutsläpp, global uppvärmning och att vara klimatsmart. Det verkar som om världen kommer räddas bara vi alla köper en miljöbil, som subventioneras av staten.* Så är det ju inte heller.

:: Det största problemet måste ju vara att vi överkonsumerar över huvud taget. Vi äter mer än jorden ger oss.** Det är en omöjlig ekvation. Det kommer sluta med att vi äter upp hela planeten.

:: Ett annat stort problem är så klart att vi producerar gigantiska berg av sopor. Om vi inte hinner äta upp hela planeten innan dess kommer vi täcka hela jorden med vårt skräp.

:: Ytterligare ett problem är att vi utrotar den ena arten djur och växter efter den andra. Varje art är viktig i sitt ekosystem och varje ekosystem är viktigt för helheten.

Att det tidigare har förekommit både varma och kalla perioder på jorden betyder inte att vi inte har ett ansvar att ta hand om vår planet. Vi har bara fått ett paradis och vi gör vårt bästa för att förstöra det. Det är dags att tänka om. För länge sen.

Än är det inte för sent.

-----------------
*När ska vi som inte alls har bil få vår premie?
**Då menar jag förstås inte bara äter i bokstavlig mening utan förbrukar över huvud taget.

  • Comments(0)//emsblogg.qaw.se/#post376