Ems blogg

Ems blogg

Löst tyckande väl underbyggt av fakta.

Someone must be interested in how I feel, just because I'm here, just because I'm real. (Ani Difranco)

Varför jag är feminist I

FeminismPosted by Em 2008-05-21 10:57
Slöjd

När mina föräldrar gick i grundskolan hade flickorna textilslöjd och pojkarna trä- och metallslöjd. Tack vare ett arbete för ökad jämställdhet på olika nivåer* hade detta ändrats när jag gick i skolan. I år 3-6 hade därför alla elever både textil- och träslöjd.

I år 7 var man tvungen att välja det ena eller det andra. Jag säger inte att man "fick" välja, för det var inte det så det var. Det fanns ingen möjlighet att låta bli att välja eller att välja båda. Man var alltså tvungen att välja en form av slöjd.

Jag var inte särskilt duktig på textilslöjd. Jag var rent av ganska dålig. Och jag tyckte inte det var roligt heller. Jag var varken intresserad av tyg, handarbete eller mode. Jag var väl inte särskilt duktig på träslöjd heller.** Däremot skulle jag vilja påstå att jag har en viss potential på det området. Jag tycker det är roligt att bygga grejer och jag tycker att både trä och metall är fascinerande material.

Jag valde textilslöjd. Alla tjejer i min klass valde textilslöjd. I min årskull var det på min skola endast en tjej som valde träslöjd och vi var ändå tio parallellklasser, om jag inte minns fel. Alla killar valde träslöjd. Jag tänkte inte ens på att det var en möjlighet att välja träslöjd. Vid något ögonblick kanske det slog mej, men tanken på att vara ensam tjej med dom där killarna fick mej i så fall genast att tänka om.


--------------
*Tack mamma <3
**Under år 6 hade vi i princip ingen undervisning i träslöjd, eftersom vår lärare tyckte att vi var alldeles för okoncentrerade och därför lät oss fara runt och göra precis vad vi ville (utom att använda bandsågen). Väldigt pedagogiskt.
--------------

PS. Nu har jag sett i SVT:s dokusåpa Klass 9A att alla eleverna hade både textil- och träslöjd. Jag hoppas att det är så på alla skolor. Det var dessutom samma lärare som undervisade i båda. Det tror jag är ovanligt, men jag gillar det.

  • Comments(3)//emsblogg.qaw.se/#post364