Ems blogg

Ems blogg

Löst tyckande väl underbyggt av fakta.

Someone must be interested in how I feel, just because I'm here, just because I'm real. (Ani Difranco)

Marken är väl ingen askkopp?

MiljöPosted by Em 2010-07-20 11:01
Om nu folk prompt ska röka överallt kan de väl åtminstone ta hand om sina fimpar? Visst, folk kastar annat skräp på marken också, men det är sååå mycket mindre vanligt. Nån gång ibland ser jag någon släppa ett glasspapper eller ett kvitto direkt på gatan, men när det gäller rökare är förhållandet det omvända. Jag reagerar om jag ser någon faktiskt behålla sin fimp eller slänga den i en papperskorg. Det verkar vara helt accepterat att fimpar kan ligga kvar på gatan. Men saken är att det är dödsäckligt. De är fulla av gift och främlingar har haft dem i munnen. Och så när jag kommer till sjön och vill sitta i gräset en stund ligger där fullt av såna där äckliga små klumpar. Blä! Sluta, sluta, sluta! Jag vill inte sitta i en askkopp. Finns det någon annan som vill det?

  • Comments(0)//emsblogg.qaw.se/#post640

Jag bor i ett miljömedvetet och finsmakande landskap

MiljöPosted by Em 2010-07-18 23:10
Det kan man läsa i dagens upplaga av Svenska Dagbladet. Jag kände mej genast lite mer uppåt och positiv till att vara smålänning igen. :)

  • Comments(0)//emsblogg.qaw.se/#post639

Grönt hjärta men blodiga händer

MiljöPosted by Em 2009-11-10 09:42

Jag har köpt en Greenhearttelefon. Jag tror kanske inte att det spelar så himla stor roll att höljet är gjort av återvunnen plast, men när jag nu ändå skulle köpa en ny mofon kunde jag lika gärna köpa en sån. Sony Ericosson vill dock göra en stor grej av sin nya miljövänliga image. Hölje av återvunnen plast alltså, och manualen inlagd i telefonen istället för i en pappersbroschyr. Då blir ju dessutom förpackningen mindre. Jaja. Vad som hade varit intressantare att veta är: Görs telefonerna fortfarande av barn på Filippinerna? Är de som tillverkar telefonerna - barn som vuxna - fortfarande förbjudna att bilda fackföreningar? Dödas fortfarande arbetare som protesterar mot de omänskliga förhållandena?

Hur många människors blod får jag på mina händer genom att köpa en ny mobiltelefon?

  • Comments(2)//emsblogg.qaw.se/#post545

Vädret i Madrid

MiljöPosted by Em 2009-07-05 11:19

I Madrid var det superjättevarmt. Och nej, det var inte lika varmt i Sverige när vi var borta. Försök inte slå i mej det. Den globala uppvärmningen har gjort att det närmar sej ökenklimat i Spanien och i Madrid finns ingen kust. Det var över 35 grader i skuggan och torrt som sandpapper. Jag blev röd som en kokt kräfta - och jag brukar inte bränna mej. Och så ständig jakt efter mera vatten. Vatten, vatten, vatten. Jag gillar när det är varmt. Jag svettas hellre än fryser, så det var inte så illa ändå. Men det var väldigt skönt att kliva av planet (ja, jag vet) i Sverige och känna den svala, fuktiga luften mot ansiktet och i mina lungor.

Förstår inte vilken värme det är alla har klagat på hela veckan sen jag kom hem. Det har ju varit helt underbart! Och nu är det lite för kallt.

  • Comments(0)//emsblogg.qaw.se/#post513

Uppoffringar

MiljöPosted by Em 2009-03-28 09:46

Ikväll är det Earth Hour. Då ska vi alla släcka våra lampor under en timme så vi med gott samvete kan slösa med el resten av tiden. Naturligtvis kommer den timmen inte ha någon större inverkan på klimatförändringarna. Som jag ser det är det en manifestation som visar att vi är beredda att göra uppoffringar för att rädda planeten. Det är dock en schimär. Vi är inte beredda att göra särskilt stora uppoffringar. Jag hörde till exempel några av mina kollegor prata om Earth Hour i lärarrummet igår. De ville delta, men Fotbollen börjar ju mitt i den där timmen! Lösningen fick bli att släcka alla lampor, men låta tv:n vara på. Jag menar inte att döma folk som gillar fotboll. Hade jag haft en tv och exempelvis Eurovisionens tävling för unga dansare hade visats under Earth Hour hade jag också suttit bänkad. Ikväll ska jag istället gå på Dansens Hus och risken att jag åker eldriven tunnelbana under den elfria timmen är därför ganska stor.

Kontentan är att vi - folk i allmänhet - inte är vidare beredda på att faktiskt göra förändringar i vår livsstil. Vi är inte beredda att offra något vi gillar, en lyx, ett previlegium, ens för en timme. Därför - och av principiella skäl - kan det inte vara den enskilda individens ansvar att välja att leva miljövänligt. Jorden räddas inte genom enskilda personers välvilja utan av internationella politiska beslut och överenskommelser.

Så det så.

  • Comments(4)//emsblogg.qaw.se/#post486
Next »