Ems blogg

Ems blogg

Löst tyckande väl underbyggt av fakta.

Someone must be interested in how I feel, just because I'm here, just because I'm real. (Ani Difranco)

Vanligt folk

Andra åsikterPosted by Em 2010-07-06 09:55
Jaha, förra året var det "verklighetens folk" (Göran Hägglund). I år är det "vanligt folk" (Fredrik Reinfeldt). Till den förstnämnda kategorin kan jag inte räkna mej (jag gjorde ett test på internet med resultatet Helt overklig), men i den sistnämnda får jag vara med. "Jag talar om vanligt folk i vanliga bilar, med vanliga jobb, i vanliga hus," sa Reinfeldt i sitt tal. Jag vet inte. Jag har ingen bil, ett jobb som verkar ganska ovanligt i de flestas ögon och bor i hyresrätt, men jag är ju ändå lärare, så lite vanlig måste jag ju vara. Fredrik Reinfeldt definierar på begäran att "vanligt folk" till exempel är lärare, sjuksköterskor och poliser. Det vill säga de starka friska medborgare som liberalismen alltid har talat om. Men är det verkligen vi, de redan priviligerade, som behöver förbättringar? Nä, det är det inte.

  • Comments(2)//emsblogg.qaw.se/#post637

En påminnelse om hur lyckligt lottad jag är

Andra åsikterPosted by Em 2010-03-27 17:39
Jag drog en ny lott i Livets lotteri och föddes i Indien. Risken är överhängande att jag i mitt nya liv drabbas av fattigdom, tvingas arbeta istället för att gå i skolan och/eller leka, aldrig lär mej läsa och gifts bort innan 12 års ålder. Hurra.

  • Comments(0)//emsblogg.qaw.se/#post610

Vargar

Andra åsikterPosted by Em 2010-01-10 16:05

Bara några dagar efter att 12000 (eller hur många var det?) jägare har skickats ut för att skjuta ett 20-tal vargar lyckas två djur av sagda art gnaga sej ur sin inhägnad på Skånes djurpark. Ett par dagar efter att vargarna har fångats in lyckas de och ytterligare tre flockmedlemmar med en likadan rymning. Den här gången bestämmer sej personalen på djurparken för att skjuta ihjäl vargarna. Då en av de dödade är alfatiken (flockledaren) blir resten av flocken totalförvirrad, så djurskötarna (eller ska vi kalla dem djurskjutarna?) tar livet av allihop.

Det kan inte vara ett sammanträffande. Det måste vara vargarnas kollektiva medvetande. Och kanske människornas också, om det inte är så att de bara påverkats av den allmänna debatten och nyhetsrapporteringen. Jag anar ett artkrig. Är det så att kriget mot terrorismen har utökats till att gälla inte bara människor som tänker annorlunda utan också djur som handlar efter sina instinkter?

Jag hörde till och med att vissa jägare klagat på att vargarna får jaga älg hela året, medan jägarna måste hålla sej till några ynka månader.

  • Comments(3)//emsblogg.qaw.se/#post570

Tortyr förekommer i Sverige

Andra åsikterPosted by Em 2009-12-06 19:13

De senaste dagarna har jag fått läsa en del om hur den svenska psykvården fungerar. Eller inte fungerar, ska man kanske säga. De som kanske är i allra störst behov av trygghet, värme, kärlek och stöd utsätts istället för tortyr. Bokstavligen.

Dokument från organisationen SHEDO (Self Harm and Eating Disorders)

Debattartikel i Svenska Dagbladet

Innies blogg

  • Comments(2)//emsblogg.qaw.se/#post557

Fram för fler glasögonormar!

Andra åsikterPosted by Em 2009-11-30 09:19

Igår såg jag ännu en film (Mitt stora feta grekiska bröllop) där huvudkaraktären är en kvinna vars utveckling går från ful loser utan partner till hipp snygging med man. Det finns ganska många saker som är tröttsamma med själva temat, men det jag tänkte mest på igår var varför de där kvinnorna alltid måste göra sej av med sina glasögon. I gårdagens film fick man se hur hon kämpade med kontaktlinserna, men i andra filmer (som Strictly Ballroom t.ex.) bara försvinner brillorna lite så där mystiskt. Varför då? Varför inte bara byta ut de omoderna och inte särskilt snygga glasögonen mot ett par trendiga och snygga, som förstärker personens karaktär och får henne att se smart ut? Är en tjej med brillor aldrig snygg? Mitt svar är: Jo. En del är till och med snyggare med glasögon än utan.

Det just skrivna påminner mej om en intervju med J.K. Rowlings, som jag såg för några år sen. Hon berättade att Harry Potter i något land hade blivit av med sina glasögon vid översättningen, eftersom denna ansiktsprydnad inte var särskilt hjälteaktig. Rowlings underkände det som tur var och de blev tvungna att ge tillbaka brillorna.

Vi behöver fler hjältar (oavsett om det är minderåriga trollkarlar eller tjejer som tar tag i sitt liv och slår sej fria) med glasögon helt enkelt. Vi är ju både snygga och modiga med brillorna på!

  • Comments(4)//emsblogg.qaw.se/#post551
Next »