Ems blogg

Ems blogg

Löst tyckande väl underbyggt av fakta.

Someone must be interested in how I feel, just because I'm here, just because I'm real. (Ani Difranco)

Förvirring över dagens predikan

ReligiöstPosted by Em 2009-10-25 22:16

Idag var jag i kyrkan för första gången på ganska länge. För första gången på ännu längre var det en till största delen positiv upplevelse. Jag upplevde en glimt av den gemenskap jag har hoppats på sen jag skildes från All Hallows.

Något förbryllade mej dock, nämligen predikan. Prästen pratade om så många olika saker att jag hade svårt att hänga med i svängarna, men jag hann i alla fall uppfatta att hon var ganska knäckt över kyrkomötets beslut för samkönade vigslar. Jag undrar: Är det vettigt att stå och prata ner det beslut som redan är fattat? Är det vettigt att be församlingen att be för bot och bättring (ok, det gjorde hon inte ordagrant, men det kändes väldigt mycket som att det var andemeningen)? Det är ju klart. Färdigt. Bestämt. Vad är det egentligen som skapar splittring i kyrkan?

  • Comments(2)//emsblogg.qaw.se/#post542

Och nu ska jag säga nåt positivt om kyrkan

ReligiöstPosted by Em 2009-03-29 21:22
För några timmar sen var jag på Mässa med Taizésånger i Sundbybergs kyrka - och det var precis som jag vill att det ska vara i kyrkan. Prästen mejlade mej häromdan och frågade om jag hade lust att hjälpa till att ställa iordning och kanske läsa en Bibeltexten. Det ville jag förstås. När jag kom till kyrkan en halvtimme innan mässan skulle börja var två musiker, prästen och en till där. Musikerna övade. Prästen, jag och den andra personen ställde fram ikoner, tände ljus och la ut sångböcker. Till mässan kom sen ytterligare tre personer. Efter mässan frågade prästen om det var någon som ville önska en favoritsång, som vi inte hade sjungit. Vi sjöng då två sånger till. Helt underbart! Vi var där och firade mässa tillsammans och vi som firade var också vi som förberedde. Vi gjorde mässan tillsammans. Låt det vara så fler gånger.

  • Comments(1)//emsblogg.qaw.se/#post487

Borde jag gifta mej med min kusin?

ReligiöstPosted by Em 2009-03-03 17:07

Jag är inte alltid på det klara med hur Bibeln ska tolkas (vem är det förresten?). Är det så att allt som sker och sägs i de bibliska berättelserna är rätt och sant? Jag har förstått att det inom islam finns en sådan praxis: Om Mohammed gjorde så ska vi också göra så. Gäller det även för kristna och Bibeln? Är det i så fall bara det Jesus sa och gjorde vi ska ta efter eller gäller det hela samlingen? Och framför allt: gäller det både Nya och Gamla Testamentet?

Det senaste jag läste i denna fantastiska samling böcker innehåller följande normer och påbud:

:: Gift dej med din närmaste släkting av lämpligt kön och ålder.

:: En kvinnas närmaste manliga släkting har rätt att gifta sej med henne. Själv har hon inget val. Denna manliga släkting har också rätt att ärva hennes pappas pengar och ägodelar om hon inte har några bröder.

Det känns ju ganska främmande för en sån som mej i ett land som det här och en tid som denna.

Svara mej!

  • Comments(5)//emsblogg.qaw.se/#post477

Mumlans bästa julklappstips - uppdaterad

ReligiöstPosted by Em 2008-12-09 09:41

En vanlig fråga i december är: Vad ger man till den som redan har allt? Mitt svar är: ingenting. Istället kan man låta personen vara delaktig i att ge något till några som inte har allt, genom att skänka i hens namns.

Några som inte har allt är rumänska romer. I Rumänien har romer mycket inskränkta rättigheter. Jag har inte fått informationen om romernas rättigheter uppdaterad på länge, men tidigare har de i alla fall inte fått bli anställda och har därför inte kunnat tjäna några pengar. En av "anledningarna" till hatet mot romerna är att de är "tjuvar". Frågan är vad man ska göra när man inte ens har tillåtelse att försörja sej lagligt.

När jag var i Rumänien 1998 spottade vuxna rumäner efter de romska förskolebarnen jag träffade. Bokstavligen. Inställningen var att romska barn var mindre värda än djur, eftersom djur åtminstone går att äta. Många vuxna romer överger dessutom sina barn, eftersom de inte vet hur de ska kunna försörja dem.

Men det finns ett hopp och det är Elim Fellowship International (EFI). Sedan början av 1990-talet har EFI arbetat för att hjälpa romer i Rumänien. Det började med ett barnhem, Casa Alba*, som tog hand om de barn som tidigare låg och dog av brist på kärlek på barnsjukhusen. Verksamheten har sedan vuxit och omfattar nu barnhem, internatskolor för alla åldrar, transithem, arbetsplatser, äldreboende och ännu mer.

Jag har själv varit på besök i Oradea, där EFI har sin verksamhet. Därför kan jag med säkerhet säga att de pengar som skänks går till verksamheten på plats och inget annat. EFI:s volontärer gör ett helt fantastiskt arbete - och det har verklig effekt!

Därför är mitt julklappstips: Skänk en peng till EFI. Gå in på EFI Fadder för postgiro- och bankgironummer. Tro mej, varje krona gör skillnad. Jag lovar att du även gläder den du ge ifrån, om du gör/köper ett litet fint kort och skriver där vad du har skänkt i hens namn.

------------
*Casa Alba betyder Vita Huset. Hemmet kallas så dels för att det är ett vitt hus och dels för att det är ett så viktigt hus för så viktiga människor.

  • Comments(3)//emsblogg.qaw.se/#post442

Jag har bevis på att Gud finns

ReligiöstPosted by Em 2008-11-09 00:39
Ibland blir man bönhörd OCH får svar på en gång. Så är det bara. Det går inte att bortse ifrån.

  • Comments(6)//emsblogg.qaw.se/#post428
Next »