Ems blogg

Ems blogg

Löst tyckande väl underbyggt av fakta.

Someone must be interested in how I feel, just because I'm here, just because I'm real. (Ani Difranco)

Grattis på 100-årsdagen!

FeminismPosted by Em 2010-03-08 10:05

Idag är det den hundrade Internationella Kvinnodagen och jag ropar HURRA FÖR OSS! Vi är så j-a grymma! Tänk allt vi har åstadkommit, alla segrar vi har vunnit, allt vi har lärt oss och allt vi har lärt varandra. Rösträtt, rätt till högre studier, rätt att arbeta, rätt att välja om vi ska ha barn eller inte, rätt att välja med vem vi vill leva och hur länge, möjlighet att bli läkare, jurister, lärare, byggarbetare, invalda i riksdagen. Idag blir det ingen djupare analys. Idag är en dag för fest och firande! Och en dag att tacka våra mödrar, mormödrar och äldre systrar. TACK! Tack för vägarna ni har trampat upp! Tack för att ni har gjort det möjligt för oss att ställa ännu högre krav! Och en dag att lyckönska och uppmuntra våra döttrar, dotterdöttrar och yngre systrar. Låt det inte ta 100 år till. Om 100 år ska ojämställdheten vara ett minne blott - om ens det. Om 100 år ska folk säga: "Tänk, för bara ett par generationer sen blev kvinnor antastade på krogen, diskriminerade i arbetslivet, tafsade på för att de var gravida, förlöjligade för att de hävdade sina rättigheter. Det är så svårt att tänka sej idag."

  • Comments(7)//emsblogg.qaw.se/#post601

"Jag är för jämställdhet"

FeminismPosted by Em 2010-02-15 11:29

Det är lätt att framhäva hur bra man själv är genom att påpeka hur dålig någon annan är. På så sätt blir svenska sekulariserade män väldigt duktiga på jämställdhet när de jämför sej med muslimer, denna mörka massa som dödar sina döttrar och vägrar ta kvinnliga chefer i hand. "Jag är för allt vad jämställdhet heter," sa en man som ringde Ring P1 idag och diskuterade ämnet som verkar vara på allas läppar. Ja, det är ju lätt att säga, tänker jag. Men vad betyder det egentligen? "Ja, jag tjänar 3000:- mer än mina kvinnliga kollegor, men det beror ju på att kvinnor inte vill ha högre lön, för om de ville det skulle de väl argumentera lite bättre vid löneförhandlingen? Och javisst, min fru jobbar 75% för att våra barn ska slippa vara så långa dagar på förskolan, men det är ju för att vi har valt att göra så i vår familj. Jag är för jämställdhet, det ska du veta. Jag tycker att kvinnor är lika mycket värda som män och jag hälsar alltid på kvinnor genom att skaka hand. Och jag skulle aldrig döda nån, allra minst min dotter. Tänk dej så gräsligt!"

Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Det räcker inte att vara snäll. Det räcker inte att tycka att det är så heeeemskt att det finns pappor som kan tänka sej att slå ihjäl sina döttrar. Det räcker inte att man aldrig har slagit sin partner. Man är ingen förkämpe för jämställdhet för det. Det krävs en feministisk analys. Det krävs att man ser bjälken i sitt öga. Det krävs att man vill och vågar fundera på orsakerna till sina val.

  • Comments(0)//emsblogg.qaw.se/#post588

Könskvotering

FeminismPosted by Em 2010-01-12 09:26

Regeringen har bestämt sej för att ändra lagen, så att positiv särbehandling på grund av kön vid ansökan till högskoleutbildningar tas bort. Anledningen är att män vid flera tillfällen har kommit in på psykolog- veterinär- och lärarutbildningar trots att de haft sämre betyg än kvinnor som inte kommit in.

Eftersom jag annars är anhängare av könskvotering är det väl bäst att jag förtydligar att jag håller med regeringen om att det är helt fel. Ovan beskrivna scenario är också det som brukar framhållas av könskvoteringens motståndare.

Det är dock inte principen det är fel på, utan tillämpningen. Poängen med "positiv särbehandling på grund av kön" är att bryta mönster. Förhoppning är att det ska leda till att det finns några manliga veterinärer, psykologer och lärare och några kvinnliga civilingenjörer, styrelsemedlemmar och professorer alls. Tillämpningen bör gå till så att när loppet är jämnt mellan en manlig och en kvinnlig sökande väljer man den vars könsgrupp är underrepresenterad.

Att så inte sker är förstås inget nytt för en dansare. Hur många auditions har vi inte varit på, där 200 kvinnliga sökande och 20 manliga slåss om de få utbildningsplatserna? Där de flesta av de kvinnliga sökande har kämpat sen barnsben för att optimera sin teknik och sitt uttryck medan de flesta manliga kom på förra året eller så att de ville dansa. På många auditions är de flesta tjejerna bättre än de flesta killarna - och ändå kommer killarna in.

Det slående är att samtliga exempel ovan (som, bortsett från dansen, inte är mina utan hämtade från p1:s nyhetssändning) gäller män som fått gå före kvinnor som egentligen är bättre meriterade. Jag har hittills inte hört ett enda exempel på motsatsen - att kvinnor fått gå före bättre meriterade män. Tvärtom! Om en kvinna vill komma in på ett mansdominerat område måste de vara bättre än alla de män som finns där medan en man uppenbarligen kan glida in på kvinnodominerade områden. Och inte nog med det. Väl inne hyllas de! Medan kvinnor som gör militärtjänst spottas på och får bajamajor välta över sej favoriseras män på dansutbildningar (och lärarutbildningar, väl märk), får beröm och smicker för minsta sak och dansa huvudrollen i varenda föreställning.

Det måste bli ändring.

  • Comments(0)//emsblogg.qaw.se/#post572

Kedjefester

FeminismPosted by Em 2010-01-11 23:28

Jag fick ett kedjemejl med följande innehåll:

"Det är meningen att jag ska välja 12 kvinnor (som haft betydelse i mitt liv) och som jag tror vill vara med. Jag tror att om den här gruppen kvinnor någon gång skulle befinna sig i SAMMA rum, skulle ingenting vara omöjligt. Jag hoppas jag väljer de rätta rolv. Min kärlek, mitt beteende och sätt att kommunicera påminner dig förhoppningsvis om hur speciell du är."

Jag blev förstås stolt och glad över att vara en av de tolv kvinnor som avsändaren hade valt. Och så tänkte jag: Varför inte testa? Varför inte försöka samla de här tolv fantastiska kvinnorna i samma rum, för att se om allting verkligen skulle bli möjligt? Vad skulle vi kunna åstadkomma? Förmodligen hur mycket som helst. Om inte annat skulle vi säkert ha väldigt trevligt.

På så sätt skulle man, istället för kedjebrev, kunna sätta igång en kedjefest. Alla de tolv som blivit bjudna till den första festen bjuder senare in tolv kvinnor utifrån motsvarande kriterier till en fest hemma hos sej. Tolv fester. När alla gäster från de festerna bjuder in sina tolv gäster har vi redan kommit upp i 144 fester. Man kan anta att några personer skulle figurera på flera av festerna, men även då - vilket nätverk vi skulle kunna bygga!

Jag tror nästan jag måste prova att förverkliga det här. Och ni som läser får mer än gärna sno idéen. Ju fler som sätter igång desto bättre. Kanske får vi alla snart drösvis med inbjudningar i brevlådan och inkorgen. Jag ser med glädje fram emot det!

  • Comments(2)//emsblogg.qaw.se/#post571

Skor

FeminismPosted by Em 2009-12-02 09:21

I måndags var jag i en skoaffär, där jag passerades av en kille och en tjej som var där i sällskap. Killen klagade och tjejen svarade: "Ja, vi tjejer är faktiskt väldigt jobbiga när det gäller skor..." Sen hade de gått förbi och jag kunde inte höra mer av samtalet, men jag kunde inte riktigt sluta tänka på det. "Vi tjejer är faktiskt väldigt jobbiga..." Vem har präntat in det i oss? Vi är så jobbiga, förlåt, ursäkta. Nej! Jag är inte det minsta jobbig när det gäller skor! Däremot är skofabrikanterna asjobbiga, som inte kan tillverka skor man får ner fötterna i. Och får man ner fötterna kan man ju inte gå normalt och än mindre springa, hoppa eller dansa. Det är jobbigt. Och så blir man trött, varm, missmodig och gnällig av att behöva söka igenom varenda skoaffär, som om det vore en brottsplats och man själv polisens tekniker, för att hitta ett enda par som passar ihop med ens fötter.

Dock måste sägas: Den vinner som är trägen.

  • Comments(6)//emsblogg.qaw.se/#post553
Next »