Ems blogg

Ems blogg

Löst tyckande väl underbyggt av fakta.

Someone must be interested in how I feel, just because I'm here, just because I'm real. (Ani Difranco)

Dresden

Speciella vardagarPosted by Em 2010-08-06 20:42
Jag är omgiven av människor jag tycker om, människor som blir glada att se mej. Jag är omgiven av kreativitet, mer eller mindre märkliga projekt, mer eller mindre färdiga projekt, mer eller mindre genomtänkta idéer. Jag är omgiven av musik, konst, dans. Jag är omgiven av rörelse. Jag är mitt i diskussioner om allting ovan och far förklarat för mej pa vilket sätt kapitalismen har förändrat samhället och människors liv. Jag har en varm, lycklig, underbar känsla i magen, bröstet, armarna, benen och ja, jag börjar drömma om att flytta tillbaka. Det jag ser framför mej är en ändlös semester, en aldrig sinande kärlek och förstas en aldrig sinande kassa. Men hur nära verkligheten ligger det? Hur länge skulle smekmanaden vara? Vad är viktigast, kärlek eller trygghet? Vad är mest tilltalande, äventyr eller stabilitet?

  • Comments(0)//emsblogg.qaw.se/#post642

Växjö-Växjö med byte i Lund

Speciella vardagarPosted by Em 2010-08-03 12:07

Just nu borde jag vara i Berlin. Det är jag inte. Jag är i Växjö.

Varför borde jag vara i Berlin? Jo, för att SJ kör ett nattåg direkt Lund-Berlin varje dag hela sommaren. Det är ju jättesmidigt! Man får dessutom specialpris på anknytningståg till nattåget, så för bara 1000:- kan man hoppa på tåget i Växjö, byta i Lund, ”drömma sig dit och vakna utvilad i Berlin” som det står på biljetten. Så varför är jag då i Växjö? Jo, för att resan man trodde gick Växjö-Berlin på 11 timmar kan visa sej gå Växjö-Växjö på 5 timmar. Det enda som stämmer med originalbiljetten är att man får byta i Lund.

Så här var det: När jag kom till stationen i Växjö var tåget inställt och ersatt med buss. Inga problem, förutom att buss till Lund tar ca 50 min längre än tåg. Alltså förstod jag redan från början att jag skulle missa Berlintåget. Av någon dum anledning hoppade jag ändå på bussen i förhoppningen om att det skulle lösa sej. Det gjorde det inte.

Nåväl, jag hade åtminstone något att göra på bussen, nämligen att ringa SJ och förklara min situation. Den hjälpsamme Christian konstaterade att det var ett specialfall och bad att få återkomma när han hade pratat med sin överordnade. Jag väntade... och väntade.... och väntade..... med en tyst telefon tryckt mot örat. Ni vet, den där extra tysta tystnaden som uppstår när sekretessknappen är intryckt. Efter en evighet, när Christian fortfarande inte hade återkommit, la jag på luren. En stund senare ringde jag upp igen och fick prata med Jimmy. Han verkade ha lite mer kött på benen än Christian och slog fast att han inte kunde hjälpa mej, eftersom det är Öresundståg som kör den sträckan där förseningen ju faktiskt hade uppstått. ”Ja, fast jag har ju bokat hela sträckan via SJ,” sa jag, men det hade ingen betydelse. Jimmy gav mej numret till Skånetrafiken och tackade för sej.

Jaha, så jag ringde Skånetrafiken, som kör Öresundståg. Ulrika blev också hon tvungen att kolla med sin överordnade vad som gällde i denna exceptionella situation. Hon återkom med beskedet att samarbetet mellan Skånetrafiken och SJ inte gäller utlandsresor. Hon kunde därför inte göra annat än att hänvisa mej tillbaka till SJ. ”Och stå verkligen på dej! Du har bokat biljetten genom dem!” Annars kunde hon bara erbjuda mej en gratis biljett från Lund till Köpenhamn. ”Det är så långt vi kör. Det kan ju gå ett tåg till Berlin därifrån.” Hm, nej tack. Att bli sittande i Köpenhamn på obestämd tid kändes inte särskilt lockande. Innan vi sa hej då tipsade hon mej i alla fall om att skicka in en begäran om ersättning till Skånetrafiken och upplyste mej om att sista tåget tillbaka till Växjö gick 22.02 – ifall jag skulle hinna till Lund tills dess och inte kunde ta mej vidare till Berlin på något annat sätt.

Så jag ringde tillbaka till SJ. Där blev Annette tvungen att be mej vänta medan hon rådfrågade sin chef. Den här gången var det lite mer roande för mej, eftersom Annette inte tryckte in sekretessknappen, så jag kunde tjuvlyssna på hennes samtal med arbetsledaren. Han lät helt övertygad om att det inte var SJ:s bord, utan Skånetrafikens. Det var ju deras tåg som var inställt. Och dessutom hade de ju bokat mitt anknytningståg med alldeles för lite mariginal. Jag hade ju bara 19 minuter på mej att byta! Om jag hade fått vara med i samtalet hade jag kunnat påpeka att det faktiskt var SJ, som hade bokat hela resan åt mej på samma gång, så det måste i alla fall varit deras fel. Innan Annette hann återkomma bröts dock samtalet.

Det var bara att ringa upp igen. Här började det bli för många namn (jag har glömt vad han hette) och jag började fundera på hur många nya namn jag måste lära mej i höst.* Det var dock inget jag diskuterade med SJ:s representant. Även han rådgjorde med en arbetsledare och återkom med beskedet att det han kunde göra var att boka en ny biljett till Berlin nästa dag (den biljetten tänkte dock inte SJ betala, utan den skulle jag få stå för själv). ”Jaha? Så jag får hänga ett dygn i Lund då?” frågade jag och tyckte att SJ åtminstone borde erbjuda sej att betala ett hotellrum. Det gjorde de inte. Däremot kunde de tänka sej att bjuda på en resa tillbaka till Växjö, så jag kunde sova där och börja om från början ett dygn senare. Vidare diskussion var till ingen nytta.

Så nu är jag alltså hemma igen, fortfarande osäker på om jag vågar göra ett nytt försök. Tänk om jag bara hamnar i Växjö igen!


---------------------
*Inte jättemånga, kom jag fram till, eftersom ungefär hälften av mina grupper är kvar från förra terminen.
---------------------

Uppdatering:
Tack vare de extremt hjälpsamma sj-medarbetarna på Växjö Station har jag fått en ny biljett till Berlin ikväll på Länstrafiken Kronobergs bekostnad.

  • Comments(2)//emsblogg.qaw.se/#post641

New York pics!

Speciella vardagarPosted by Em 2010-07-05 23:04
Nu finns bilder från New York uppe på hemsidan! Kolla här!

  • Comments(2)//emsblogg.qaw.se/#post636

Hemkomst

Speciella vardagarPosted by Em 2010-07-03 09:11

Å, svenska sommar! Vilken fröjd att bli välkomnad hem av den bästa av sommardagar! Luften, ljuset, dofterna, ljuden. Lite is i vinden, som det ska vara. En stad där man kan bada och andas och känna sej ren. En lägenhet som luktar gott och är full av snäll energi (tack vare Elin och Martin). Golvet fullt av halvt uppackade väskor samt utspridda kläder och prylar. Sömnbrist och sömnsvårigheter (hur funkar jetlag egentligen? borde jag inte sova som en stock så här på morgonen, när klockan bara är 3 i New York?). Party hos Elin och Martin, som gör att det känns mindre ödsligt att komma hem. Nyttig mat som gör att jag känner mej hungrig hela tiden. Datorn som får panik och kraschar. Folk pratar småländska och känns trygga, fast vissa suckar om småstadsmentalitet. Vackra minnen och en viss saknad. Kärlek fyller mitt hjärta.

Och jo, bilderna kommer så småningom. Läs Kottens blogg medan ni väntar!

  • Comments(1)//emsblogg.qaw.se/#post634

Sista dagen

Speciella vardagarPosted by Em 2010-06-30 19:10
Nu är det dags att åka hem. Om några dagar, när jag har vettigt internet igen, kommer kanske alla bilder upp, så ni kan se hur galet Amerikatt är. :)

  • Comments(0)//emsblogg.qaw.se/#post633
Next »