Ems blogg

Ems blogg

Löst tyckande väl underbyggt av fakta.

Someone must be interested in how I feel, just because I'm here, just because I'm real. (Ani Difranco)

Bok-ABC: U

LitteraturPosted by Em 2010-05-03 11:40

1. Vilken ungdomsbok skulle du rekommendera till vuxna läsare?
Tusen gånger starkare av Christina Herrström. Den handlar om Signe, som går i nian i vilken svensk skola som helst. Klassen domineras totalt av killarna, som är lata, högljudda och irriterande. Så kommer en ny elev, Saga, till klassen och ställer allt på huvudet. Saga har vuxit upp i en helt annan miljö och kan inte de sociala koderna. Hon är rak i ryggen och säger rakt ut vad hon tycker. Till en början jublar lärarna och menar att Saga är en bra förebild för de andra, "svaga" flickorna, men när tjejerna faktiskt tar efter Saga och börjar bete sej som killarna är det inte lika kul längre. Till slut samarbetar lärarna (omedvetet) med killarna för att knäcka Saga. Jag ska inte avslöja hur det slutar, men hela historien leder i alla fall fram till att Signe upptäcker en tidigare helt okänd sida hos sej själv och inser att det finns en stark och modig Signe nånstans långt därinne. Fantastiskt peppande bok, men jag undrar hur någon har kunnat vara så puckad att hen har satt en halvnaken tjej på omslaget. Så totalt kontraproduktivt.

2. Finns det några böcker som du undviker?
Bästsäljare. Chiclit. Faktion. Ofta sammanfaller dessa tre och då gäller det att verkligen dra öronen åt sej.

3. Berätta om en riktigt underhållande bok!
Jaa... jag får väl upprepa mej igen. Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams, Stjärnskeppet Titanic av Terry Jones, Harens år av Arto Paasolinna. Fast det beror ju på vad man menar med underhållande också. Måste det vara roligt? Eller bara lättsamt och trevligt? I så fall tycker jag att Främlingen på Wildfell Hall av Anne Brontë, som jag läser just nu, också är underhållande, liksom andra böcker i samma genre.

4. Och slutligen vill jag att du tipsar om en bok som är alldeles underbar!

Vilken prestationsångest! För här måste man ju nämna den absolut bästa boken någonsin - och vilken kan det vara? Även om också det blir en upprepning måste jag nog säga Dansare av Colum McCann. Språket är fascinerande, berättartekniken är förvirrande, berättelsen är medryckande - och den handlar om Rudolf Nurejev.

  • Comments(1)//emsblogg.qaw.se/#post619

Bok-ABC: T

LitteraturPosted by Em 2010-04-24 13:39

Från Lilla O igen.

Berätta om en bok som handlar om turism!
Jostein Gaarders Maya utspelar sej på Fiji. Boken är mer eller mindre en fortsättning på Gaarders barnbok Spelkortsmysteriet, men riktar sej till vuxna. Som alla Gaarders böcker förvirrar den mej på ett sätt jag gillar. Huvudpersonen för långa filosofiska samtal med en gheckoödla och hans medturister läser upp obegripliga aforismer för varandra (för den som har läst Spelkortsmysteriet är det förstås klart var aforismerna kommer ifrån). Och hur kommer det sej att den ena av dem är identisk med kvinnan på ett porträtt av Goya? Allt beror förstås på en dvärg, som hoppar fram och tillbaka i tiden som han vill.

Har du någon favoritbok som blivit tv-serie?
Favoritbok vet jag inte, men jag gillade Jane Eyre av Charlotte Brontë. Tyvärr gör tv-serien inte alls boken rättvisa. Trots att den har 11 delar får man inte veta allt det som är relevant och hoppen som görs i historien kräver att tittaren ska ha läst boken för att hänga med. Jag vet, eftersom jag såg serien tillsammans med en som inte hade läst den.

Vilken är din favorittitel?
Precis som Anna Karin och Lilla O gillar jag långa titlar, men just nu kan jag inte komma på någon favorit. Jag är en sån som bara vill ligga med dig (av Fredrik Lindström) kanske. Eller Så går en dag ifrån vårt liv och kommer aldrig åter (av Jonas Gardell). Fast jag måste erkänna att jag också lockas av mer oförargliga titlar som Lill-Zlatan och Morbror Raring (av Pija Lindenbaum).

Berätta om en bok där tillfälligheter spelar stor roll
Nyligen läste jag Is och vatten, vatten och is av Majgull Axelsson. Där får man säga att tillfälligheter är helt avgörande. Hela historien bygger faktiskt på en lång rad tillfälligheter. Eller är allt förutbestämt?

Bonus: Jag har funderat en del kring trender inom litteraturen. När man studerar litteraturhistoria talas om olika stilar som romantik, naturalism och modernism. Vilka trender som råder just nu skulle du säga karaktäriserar litteraturen just nu?
Jag tycker egentligen inte att jag har läst tillräckligt mycket litteraturvetenskap eller nyutgiven skönlitteratur för att kunna uttala mej i den här frågan, men som alla som följer min blogg vet har jag länge irriterat mej på att allt måste vara "based on a true story". Det är en trend som måste ta slut snart. Helst nu. Personligen tycker jag att en väl uppdiktad historia ger mej mycket mer än en halvdant återgiven "sann" historia. Sagor är ju sanna, som vi fastslog på bokstaven S.

  • Comments(1)//emsblogg.qaw.se/#post618

Bok-ABC: S

LitteraturPosted by Em 2010-04-15 09:51

1. Jag är en språknörd. Lika bra att erkänna att en boks språk har stor betydelse för vad jag tycker om den. Vilken författare har det bästa språket enligt dig?
Jag tänkte skriva Carola Hansson, men sen blev jag osäker på var gränsen mellan språk och berättarteknik går. Alla författare som jag gillar har egentligen ett väldigt bra språk. Det verkar vara första kriteriet för att jag ska gilla dem. Just nu läser jag Kalla det vad fan du vill av Marjaneh Bakhtiari och hon har ett fantastiskt språk, tycker jag. Vilken språklig iakttagelseförmåga hon måste ha! Nyanserna är perfekta, det är uppenbart men inte övertydligt vad som skiljer i olika människors sätt att prata och vilken social status det ger.

2. Det vimlar av syskon i böckernas värld. Vilka är dina favoriter?
Svårt att välja. Syskonrelationer intresserar mej och av förklarliga skäl tilltalas jag av storebröder som är snälla mot sina småsystrar. Nyss läste jag Is och vatten, vatten och is av Majgull Axelsson, där relationen mellan Björn och Susanne känns ovanligt relevant för mej. De är "egentligen" inte syskon, utan kusiner, men de har vuxit upp tillsammans och Björn fanns i familjen långt innan Susanne föddes. Björns funderingar kring tillhörighet. Susannes undran om det är nåt fel på henne som aldrig har önskat sej ett "riktigt" syskon - fast hon har ju redan ett. Eller, det är ju som att ha en bror i alla fall. Mamma Inez sjukliga kärlek till det äldsta barnet, som mest känns som hennes eget barn fast hon inte har fött honom. Och Susannes smärta när Björn säger: "Det är inte min syster." (är det bara jag som känner den eller också Susanne?)

3. Sagor hör bandomen till, men funkar även för vuxna. Vilken saga tyckte du bäst om som barn? Har du samma favorit nu?
Jag tycker ju inte att sagor hör barndomen till. Många sagor var inte alls tänkta för barnöron från början och vuxna har massor att lära sej av sagor fortfarande. Jag gillar till exempel sagorna om Narnia av C S Lewis, Tage Danielssons Sagan om Romeo och Julia, H C Andersens Den fula ankungen och hela samlingen Feminist Fairytales, som jag fick i present av en vän. Jag minns ingen särskild favoritsaga från när jag var liten. Mamma kanske kan rycka in och påminna?

4. Jag läste Fallet Vincent Franke för någon vecka sedan och Christoffer Carlsson har gjort ett soundtrack till den. En spotifylista som du hittar här. Gör ett soundtrack till en favoritbok. En låt, fem, tio eller kanske fler.
Nej. Musik och böcker ligger i olika fack i mina hjärnor. Jag kan inte förklara varför, men förslaget känns mej motbjudande. Idéen är på sätt och vis ganska kul, men att jag skulle göra en sån lista? Nej, nej, nej.

  • Comments(0)//emsblogg.qaw.se/#post615

Bok-ABC: R

LitteraturPosted by Em 2010-03-24 15:47

Har du läst någon bok som kretsar kring en rättegång?
Kanske inte om en rättegång, men för inte så länge sen läste jag Dödergök av Katarina Wennstam, som kretsar runt ett rättsfall. En man sitter i fängelse dömd för mord på sin fru. Berättelsen kretsar kring honom, den journalist som råkar köpa hans hus och börjar nysta i mordet, samt en advokat och en polis som varit inblandade. Boken diskuterar våld i hemmet, könsroller i relationer och den låga status det har att jobba juridiskt med våld mot kvinnor. Ovanligt bra för att vara poplitteratur.

Har du någon romantisk favoritbok?
Aj lööv romantiska böcker! Då menar jag böcker skrivna under romantiken. Systrarna Brontë, Jane Austen, Mary Shelley, Edgar Allen Poe... Senast lästa är Jane Eyre av Charlotte Brontë och nu står Anne Brontës Främlingen på Wildfield Hall i hyllan och väntar. Det som tilltalar mej är det sirliga och samtidigt svulstiga språket, som aldrig känns pretentiöst på det sätt det skulle göra i modern litteratur, tron på den eviga och absoluta kärleken (ja jag vet, det är heteronormativt så det förslår men det kan inte hjälpas) och de starka kvinnorna. Jag kan dock inte nämna en enskild favorit. Den väntar jag fortfarande på.

Religion påverkar oss antingen vi är troende eller inte. Berätta om en bok där religionen har betydelse.
Jag började nyligen läsa Gilead av Marilynne Robinson. Boken är ett brev från en pappa till sin son. Pappan är, liksom sin pappa, farfar, farfarsfar, osv, pastor och religionen är det nav hans liv kretsar kring. Han är gammal, har gift sej med en ung kvinna (varför känns det som ett ständigt återkommande tema i böcker och film just nu?) och har med henne en son som är alldeles för liten för en så gammal far. Eftersom han snart ska dö skriver han det här brevet, som sonen ska läsa som vuxen. Mer kan jag inte berätta, eftersom jag slutade läsa efter ca 50 sidor. Berättelsen stod då fortfarande och stampade på ruta 1 och påminde mest om en gammal gubbes gaggande - vilket det kanske skulle vara också med tanke på temat. Nåväl, jag kanske tar upp den igen någon annan gång.

Slutligen vill jag att du berättar om en riktigt rolig bok!
Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams fick mej att skratta högt då och då. Jag läste alla fem böckerna under en sommar när jag var ungefär 15 år. En kompis var och hälsade på i vår sommarstuga och hon läste också mycket. Ibland läste jag upp små roliga stycken för henne, men hon såg bara trött ut och klagade på min dåliga humor. Stjärnskeppet Titanic av Terry Jones, som jag läste några månader senare, är komisk på samma skruvade sätt och i vuxen ålder har Arto Paasolinas böcker ingett mej en liknande känsla.

  • Comments(3)//emsblogg.qaw.se/#post608

Bok-ABC: Q

LitteraturPosted by Em 2010-03-19 12:45

Qvinna i världen av Inger Frideborgsdotter handlar om sex kvinnor med olika levnadsöden i olika tider, på olika platser. Berätta om en annan bok som handlar om en kvinna i världen som du tycker är läsvärd!
Victoria och världsrevolutionen av Inge Eriksen. Jag läste den när jag var ungefär 18 och det var en riktig aha-upplevelse. Boken är en alternativ historieskrivning och handlar om den revolution Eriksen tyckte borde ha inträffat i latinamerika på 1950-talet. Huvudpersonen Victoria lever i en liten by på landsbygden, långt ifrån de politiker som fattar beslut om hur landet ska fungera. Tillsammans med några andra byar slutar Victorias by att bry sej om de politiska besluten och landets handelsregler och börjar byta varor och tjänster inbördes. Så småningom växer rörelsen till en regelrätt revolution och Victoria kommer att ingå i den lilla ledande kärnan av revolutionärer - en kärna varken hon eller de andra önskade skulle finnas alls från början. Boken gjorde att jag förstod en massa saker om solidaritet och socialism, om kamp, kärlek, lojalitet och sexualitet.

The queen and I är en fantastisk bok om hur kungafamiljen i Storbritannien får omvärdera sitt liv då landet blir republik. Boken är skriven av Adrian Moles morsa Sue Townsend. Berätta om en annan bok som handlar om en drottning!
Jag kan inte komma på att jag har läst en enda bok om en sån där riktig drottning, men jag blir nyfiken på att göra det. Jag säger i alla fall Häxan och Lejonet av C.S. Lewis, som ju inte bara handlar om en drottning, utan om två - även om de länge är högst ovetande om att det är det de är. Tillsammans med sina bröder går Lucy och Susan in genom en garderobsdörr och hamnar i Narnia, ett land fullt av osannolika figurer, talande djur och väsen från den grekiska mytologin. Kungar och drottningar över denna värld måste vara döttrar av Eva och söner av Adam, det vill säga människor. Historien om Narnia är baserad på Bibelns berättelser om Skapelsen, Frälsaren och Tidens slut.

Qué? Berätta om en bok som du inte alls förstod dig på.
På ett bra eller dåligt sätt? Ofta tycker jag att ju konstigare en bok är desto bättre. Maya av Jostein Gaarder är en sån bok, som jag inte kan säga att jag förstår, men som jag verkligen gillar. En gång lånade jag en bok på biblioteket, som jag tyvärr varken kommer ihåg titeln på eller författaren. Det var kanske det konstigaste jag läst. Den var så tunn, så tunn och den utspelade sej i Sápmi. Jag kan tyvärr inte redogöra för vad den handlade om, men när jag hade läst ut den var jag förundrad, förbryllad, fascinerad på samma sätt som jag kan bli av vissa bildkonstverk (till exempel några av Ernst Billgrens).

Sen finns det andra böcker, som jag liksom inte förstår vitsen med att skriva eller ge ut. En sån skulle kunna vara den redan nämnda jPod av Douglas Coupland. Den är också ganska konstig, men inte på ett bra sätt.

Och till sist gör jag det lite lätt för mig och ber dig berätta om en författare eller bok på Q.
Ja, vad ska man säga? Jag får väl dra till med Varför är det så ont om Q? av Hans Alfredsson. Underbar barnbok med riktig Hans Alfredssonlogik, som: "O tyckte han bäst om, för O liknar ju ett ägg och ägg gör man ju plättar av och plättar är ju inte dumt precis." Den handlar om Pim, som inte är så bra på att läsa men som övar sej, Boven, som inte har något namn eftersom hans föräldrar inte kunde komma överens (pappan ville Nuffe, men mamman tyckte Lisa), och Q-hunden, som tycker om bokstaven Q eftersom den liknar en katt bakifrån. Bovens ambition är att stjäla alla världens bokstäver, så att ingen ska kunna läsa böcker eller skriva brev. Allt för att han är avundsjuk på alla som har ett namn att skriva.

  • Comments(3)//emsblogg.qaw.se/#post607
Next »