Ems blogg

Ems blogg

Löst tyckande väl underbyggt av fakta.

Someone must be interested in how I feel, just because I'm here, just because I'm real. (Ani Difranco)

Endometrios på wikipedia

Min kroppPosted by Em 2010-04-06 22:24
Äntligen har någon tagit sej tid att göra en svensk wikipediasida om endometrios! Den på engelska är sedan länge både utförlig och informativ. Där finns också bilder. Kanske inte så himla fräscht att titta på, men intressant. Jag blir alltid glad när det finns tydlig och lättillgänglig information om endometrios - hur otrevligt det än är. Kunskap är makt!

  • Comments(5)//emsblogg.qaw.se/#post612

Hur ska detta sluta?

Min kroppPosted by Em 2010-02-18 11:29

Jag åkte på tre dagars yoga-kurs och trodde jag skulle komma hem uppfriskad, upplyst, stark, pigg, öppen, beredd att möta världen. Icke. Efter två dagars intensivt yogande blev jag magsjuk. Jag vet, yoga kan sätta igång alla möjliga processer i kroppen, så det var kanske inte så konstigt, men det gick ju aldrig över! Eller jo, det gjorde det, men jag hade ont i magen i tre dagar (nej, jag hade inte ätit dunderhonung). Igår började jag må bättre, men var väldigt trött och behövde ligga i soffan hela dagen för att återhämta mej. Imorse vaknade jag och var frisk! Jag kände mej pigg och var sugen på frukost. Äntligen! Glädjen höll i sej i ungefär två timmar - då blev jag förkyld. Plötsligt kastade sej förkylningen över mej och nu sitter jag här med det där välbekanta trycket innanför pannan, näsan och svaljet. Snoret rinner och det killar i halsen.

Min nyfikenhet väcks: Vad kommer härnäst?

  • Comments(2)//emsblogg.qaw.se/#post591

Träning under mens

Min kroppPosted by Em 2010-02-02 10:46

Jag hade tänkt skriva om drogtester i skolan, men precis när jag skulle börja skriva hörde jag något på radio som var så intressant att jag måste dela med mej av det här. I programmet Kropp & själ pratar de om träning och mens. En expert berättade just att om man fokuserar sin styrketräning till första halvan av menscykeln, alltså från första mensdagen till ägglossningen, och sedan tränar lite mindre styrka under andra halvan ger det det bästa resultatet. Fascinerande!

De säger också att personer med pms-besvär skadar sej mer än andra, så ta det försiktigt när ni känner irritationen komma smygande! Dock kan träning lindra både pms och menssmärtor.

Bild från mensflickorna.blogspot.com

  • Comments(4)//emsblogg.qaw.se/#post582

Det händer saker! (uppdaterad)

Min kroppPosted by Em 2010-01-18 19:50

Igår pratades det om endometrios på Fråga Doktorn på svt. Inslaget är knapp 7 min långt och går att se här. Mycket intressant. Den intervjuade patienten beskriver smärtorna som "migrän i underlivet", en mycket träffande beskrivning. I inslaget visas också foton på endo-cystor och det beskrivs tydligt hur de bildas. Den största och viktigaste nyheten är dock att en svensk läkare har startat ett endometrioscentrum, där de faktiskt vill (och i viss mån kan) hjälpa drabbade. Hurra! Tyvärr verkar de ha missat det där med akupunktur, min bästa och enda hjälp.

Tillägg Hallands Nyheter har skrivit om det nyöppnade centret för behandling av endometrios i Uppsala (läs här). Det gör mej glad att både syndromet och bristen på vård uppmärksammas, men det gör mej samtidigt ledsen att de även där ser hormonbehandling och operation som enda lösningarna. Många mår ännu sämre med syntetiska hormoner. Det är inte säkert att smärtorna försvinner. Istället lägger man till illamående, humörsvängningar, depression, dålig hy och andra biverkningar som man får av p-piller och liknande preparat. Plus risken för blodproppar, den miljöförstöring som syntetiska hormoner leder till och det tveksamma i att "lura kroppen att den är gravid" (en läkare sa exakt så till mej en gång). En operation innebär ett trauma för kroppen både fysiskt och känslomässigt och ett minne av de avlägsnade kroppsdelarna kommer alltid finnas kvar. Ofta tas nämligen inte bara cystorna utan även livmoder och äggstockar bort. Dessutom bildas inte helt sällan nya endometrioscystor i ärrvävnaden och smärtorna återkommer, i värsta fall med ökad intensitet. Alternativa behandlingsmetoder borde inte vara främmande för sjukvården. Akupunktur har varit godkänt som behandlingsmetod i Sverige i ca 25 år och utförs inom den konventionella vården av exempelvis sjukgymnaster (som naturligtvis sällan har samma kunskap som akupunktörer, men ändå). Näringslära borde inte heller vara något nytt för läkare och barnmorskor, men ingen har föreslagit mej tillskott av kramplösande mineraler som magnesium och kalcium, som torde vara en god hjälp för många. Mer kunskap behövs! Kanske kommer det nya centret bidra till det. Låt oss hoppas.

  • Comments(7)//emsblogg.qaw.se/#post575

Det känns som om jag har tappat kontakten med min kropp

Min kroppPosted by Em 2009-11-24 09:51
Mitt nyårsprojekt måste bli att träna mer. Dansa när jag får chansen, yoga i övrigt och kanske till och med lite styrketräning. Gym? Och så meditera. Det är så himla svårt att meditera ensam, men så nödvändigt för att behålla kontakten med mej själv. Och med Gud. Enda gången jag kan be numera är under meditation. Vad ska det betyda egentligen? Och hur ska jag finna min väg? Det vill säga Guds väg... Är den rätta vägen verkligen in i mej själv? Det verkar så ovant, så märkligt. Men jag antar att det är sant att allt inte kan styras från huvudet.

  • Comments(0)//emsblogg.qaw.se/#post548
Next »