Ems blogg

Ems blogg

Löst tyckande väl underbyggt av fakta.

Someone must be interested in how I feel, just because I'm here, just because I'm real. (Ani Difranco)

Funderingar kring ansvar och att inse sin egen betydelse

Mitt jobbPosted by Em 2010-05-19 00:00

Det är tre dagar kvar till årets stora föreställning och både lärare och elever är trötta, nervösa och en aning hysteriska, men självklart också glada, förväntansfulla och pirriga. Det är mycket som ska fixas och alla koreografier ska sättas perfekt den här veckan. Mitt i allt detta finns det elever som väljer att backa ur. Under de senaste två veckorna har ett tiotal elever meddelat att de inte kommer delta i föreställningen, trots att de har lärt sej sina danser och fått placeringar på scenen. Vad beror det på?

Man skulle kunna förfasa sej över "dagens ungas" bristande ansvarskänsla. Man skulle kunna påstå att de bara tänker på sej själva och sina egna intressen. Man skulle kunna beklaga att de är beredda att lämna alla andra i sticket så snart det dyker upp något roligare.

Men man skulle också kunna tänka så här:

De här ungdomarna - för det handlar egentligen bara om ca 1,5% av våra elever - har inte insett hur viktiga de är. De har inte förstått att deras frånvaro påverkar hela gruppen, att var och en av dem är viktiga för helheten. De tror inte att det märks att de är borta. Den yttersta bevekelsegrunden för deras beslut - även om det kanske är omedvetet - måste vara: "Det spelar ingen roll om jag är där eller inte."

Och det är faktiskt ännu mer oroande.

  • Comments(4)//emsblogg.qaw.se/#post622

Svårigheterna med att vara en hipp danslärare

Mitt jobbPosted by Em 2010-04-21 14:43

Jag och mina elever har ett problem. Vi har inte samma musiksmak. Problemet yttrar sej främst inom jazzgenren. Jag tycker att till exempel Norah Jones, Funkstörung och DJ Phazz kan vara användbara. Eleverna är mer inne på Lady Gaga och Beyonce. Så vad gör en öppen och tillmötesgående lärare? Jo, hon införskaffar ett par hundra låtar med utgångspunkt i elevernas lista på sina favoritartister. Sen gäller det att lyssna igenom eländet och komma fram till vilka låtar som skulle kunna vara uthärdliga att höra hela terminen - eller om jag kanske till och med kan hitta något som är bra!

Först fastnade för Beyonces låt Honesty. Eleverna verkade faktiskt uppskatta den, men i samtliga tre grupper jag använde låten fick jag frågan: "Vad är det här för musik?" "Det är ju Beyonce!" svarade jag och fick till svar ett mycket förvånat: "Jaha?!"

Sen tänkte jag att nu är det dags för det riktigt tunga artilleriet. Jag valde en låt med Lady Gaga (och faktiskt också Beyonce), Telephone, och gjorde en kombination med snabba steg, precis som eleverna hade önskat sej. Återigen hade jag bommat, visade det sej. Eleverna sa inget då om att de inte kände till låten, men min kollega Martin utbrast för nån vecka sen: "Det var så bra när du gjorde så där att du valde en låt som eleverna inte kände igen och så nu spelas den hela tiden! Vill du göra det igen har jag en bra sida där de lägger ut all ny musik som kommer slå om ett tag!" Jaha. Och mycket riktigt. Jag valde att återanvända en sekvens från Telephone-kombinationen. Några av eleverna kände inte igen stegen och jag ville testa det Martin hade sagt, så jag sa: "Men det är ju den vi gjorde till den där Lady Gaga-låten! Ni vet, Telephone!" Men på den punkten var gruppen överens: "Näää, vi har ALDRIG dansat till den!"

Så idag, när jag var på stan, hörde jag Broken-Hearted Girl med - ännu en gång - Beyonce spelas inne på apoteket. Ha! tänkte jag. Jag är hipp! Den låten använder jag på nästan alla mina jazzlektioner just nu! Ungefär en kvart senare, när jag var inne på Åhléns, började jag tvivla. Då spelades The Sign med Ace of Base - och den vet jag var med på min första egna cd, Absolute Music 17 1994.

  • Comments(0)//emsblogg.qaw.se/#post617

Nya dansupplevelser

Mitt jobbPosted by Em 2010-04-18 09:09

Igår hade jag en heldag på jobbet med två workshops, en i reggaeton och en i bollywood. Helt underbart! Reggaeton provade jag en gång förra sommaren, men tyckte det var väldigt svårt. Den här workshopen kändes mer basic, men hade ändå ett väldigt högt tempo, så svetten stänkte i hela rummet (det var nämligen också väldigt mycket folk). Och jag hade jätteroligt! Ett par timmar senare kom Annsi Simar för att utbilda oss lite i Bollywooddans. Så himla knasig dansstil. Fast jag gillar förstås det mesta som är lite knasigt. :) Och Annsis dans är så vacker och inte riktigt så där kommersiell som en del Bollywood kan vara. Det är Elin som ska undervisa Bollywood på Kulturama, men vi andra var med för att kunna vicka för henne och så - och jag blev verkligen sugen på att lära mej mer. Det känns som en självklar fortsättning på yogan på nåt sätt, så nu tror jag att jag verkligen måste åka till Indien. :P

Samtidigt förvånar det mej lite att jag har fastnat så mycket för de här kommersiella, popetniska danserna. Det började med ragga och nu allt detta. Jag antar att man aldrig slutar att upptäcka nya sidor hos sej själv. :)

  • Comments(2)//emsblogg.qaw.se/#post616

Em in action

Mitt jobbPosted by Em 2010-04-15 00:00
Ja, det är det här jag gör om dagarna...eller ja, kvällarna då. Klicka på bilderna för att se större.

  • Comments(2)//emsblogg.qaw.se/#post614

Motivation är all kunskaps moder

Mitt jobbPosted by Em 2010-04-10 07:39

Jag visste att jag hade rätt varje gång jag sa det som protest mot min franskalärares: "Repetition är all kunskaps moder." Igår fick jag ännu ett bevis. Mina elever skulle lära sej ett lyft, som verkade helt omöjligt. Ingen kunde - tills en av dem kläckte frågan: "Ska det här vara med i uppvisningen?" "Ja!" sa jag - och plötsligt gjorde alla lyftet perfekt på första försöket.

På bilden: jag och Elin

  • Comments(1)//emsblogg.qaw.se/#post613
Next »